Uitleg methode

Leesfontein is een hedendaagse methode voor technisch lezen volgens de nieuwe AVI-normen voor het christelijk onderwijs. Leesfontein bevat passende, uitdagende verhalen en teksten op elk niveau en heeft uitgebreide leermaterialen voor groep 7 en 8, waardoor het een echte doorgaande lijn is in technisch lezen. Met Leesfontein niveau E3 kan begonnen worden in groep 4 van het basisonderwijs.

Per leesles komen verschillende aspecten van het lezen aan bod. In de handleiding wordt nader ingegaan op de afwisseling tussen instructie- en oefenvormen, zodat elke leerling aangesproken wordt. De verschillende manieren om de leerling te benaderen, biedt de leerkracht verschillende mogelijkheden om de lessen in te vullen. Dit maakt Leesfontein uitdagend voor zowel de leerkracht als de leerlingen.

Lange tijd was de opvatting, dat in de hoogste groepen van de basisschool aparte aandacht voor technisch lezen niet nodig zou zijn. Inmiddels is bekend dat dit voor een veel kleiner deel van de leerlingen opgaat dan werd gedacht. Leesfontein biedt daarom een doorlopende lijn voor technisch lezen van groep 4 t/m groep 8, met passende en sprankelende verhalen en opdrachten op alle leesniveaus. Het doel is dat de leerlingen zicht ontwikkelen van het correct kunnen lezen, naar vlot en correct lezen.

Implementatie

De jaarplanning van Leesfontein is gebaseerd op 4 periodes van 8 weken onderwijs: 32 weken in totaal. Na elke periode volgen één of twee weken zonder leesinstructie, dan is er ruimte voor vrij lezen.

Voor de groepen 4 en 5 wordt uitgegaan van 3 basislessen per week en een toepassingsles.Voor de groepen 6 tot en met 8 zijn er per week 2 basislessen en een toepassingsles

De tijd die de groepen per week besteden aan Leesfontein, verschilt per jaar.Er is extra materiaal aanwezig voor zowel snelle lezers als risicolezers. Voor snelle lezers zijn de zogenaamde Lopers beschikbaar, met extra verwerkingsopdrachten. Risicolezers kunnen werken met Vloeiend en Vlot, die zorgvuldig opgebouwde woordrijtjes en korte teksten bevatten. Hiermee kunnen kinderen zich (zelfstandig) trainien in het vlot lezen.

Achtergrond

Bij de ontwikkeling van Leesfontein stonden een aantal aspecten voorop: flexibiliteit, brede inzetbaarheid en een duidelijke structuur. In Leesfontein zijn de nieuwe, wetenschappelijke inzichten rondom technisch lezen verwerkt. Ook werkt Leesfontein met de nieuwe AVI-niveaus, waardoor scholen aansluiten bij de richtlijnen voor technisch lezen. Leesfontein is gebaseerd op de methode Estafette van Zwijssen.

Overzicht van het Complete aanbod van Leesfontein

We laten u graag iets uitproberen
Hulp
nodig?

Dan kunt u altijd contact opnemen met onze:

Klantenservice
educatief@royaljongbloed.com
+31 (0)88 326 33 40

Voor technische vragen:

Technische helpdesk
helpdesk@royaljongbloed.com
+31 (0)88 326 33 62
Elke werkdag van 08:30u - 16.00u