ONTDEK EN BELEEF

SchrijfOceaan

De nieuwe vervangende versie van Schrijffontein

De schrijfmethode sluit aan op TaalOceaan, de moderne methode voor aanvankelijk lezen en taal voor groep 3.

SchrijfOceaan is een schrijfmethode als vervanger van Schrijffontein. Schrijffontein is verouderd en er was vraag naar een schrijfmethode aansluitend bij TaalOceaan.

Vanaf schooljaar 2021-2022 is het lesmateriaal voor groep 3 beschikbaar. Op moment wordt het lesmateriaal van groep 1-2 en groep 4 ontwikkeld; het lesmateriaal voor groep 5-8 volgt in de jaren hierna.

Structuur

De schrijfmethode hanteert dezelfde structuur als TaalOceaan, welke bestaat uit 10 thema’s. Elk thema bestaat uit 4 weken: 3 lesweken en 1 herhalingsweek. Elke lesweek heeft 3 lessen, met elk 2 bladzijden: 1 overtrekbladzijde en 1 zelfschrijfbladzijde, waarbij de richting van de letters met pijltjes worden aangegeven.

Differentiatie

Iedere les bevat suggesties ter remediëring, gericht op de fijne motoriek. Dit kan zowel tijdens de les aangeboden worden als in de herhalingsweek.

Iedere les bevat extra lessuggesties, zodat de letter op verschillende manieren aangeleerd kan worden.  Elke les bevat een schrijfpatroon-kleurplaatje voor leerlingen die de lesstof af hebben.

Volgen en toetsen

Elk blok/thema heeft 1 herhalingsweek. In de herhalingsweek komt elke letter opnieuw aan de orde. Hier is een apart oefenschrift voor gemaakt. De remediëringsuggesties kunnen in de herhalingsweek worden toegepast.

Materialen: fysiek en digitaal

Er zijn 5 oefenschriftjes met elk oefenmateriaal van 2 thema’s/blokken. Er is 1 cijfer-/schrijfpatronenschrift; dit zou ook eind groep 2 ingezet kunnen worden. Ook is  er 1 oefenschrift voor de herhalingsweken.

Er is een map met een algemene handleiding met theoretisch didactische onderbouwing en uitleg en  leerkrachtinstructies (uitgeschreven lessen met extra lessuggesties en remediëringsadviezen). Het digibordsoftware bevat presentatiemateriaal (letterplaatje en oefenschriftje), letteranimaties, letterpuzzels, liniatuur en eventuele downloads.

Ook is er een wandkaart met schrijfletters (122 x 122 cm) om in de klas op te hangen.

Proeflicentie

Vanaf 15 april kunt u vrijblijvend voor een periode van 60 dagen een demo van het digitale materiaal bij ons aanvragen. In deze demo vindt u een weergave van de methode SchrijfOceaan, waarbij u een idee krijgt van de inhoud, de vormgeving en het materiaal.

Contact

Meer weten over de methode

henkwilpstra
Henk Wilpstra

Account Manager

Hulp bij de methode?

Werk je met SchrijfOceaan en heb je hulp nodig? Je kunt ons bellen of mailen.

Algemene vragen

Heeft u een algemene vraag? neem dan contact op met de afdeling educatief van Royal Jongbloed via het nummer: (088) 326 33 99.

Technische vragen

Heeft u een vraag of problemen met de omgeving, dan kunt u een mail sturen via het contactformulier of contact opnemen via (088) 326 33 62 Elke werkdag bereikbaar van 08:30 uur t/m 16:00 uur.

Algemene informatie

Bestellen, leveren en retourneren.
Antwoorden op je vragen over bestellen

Veelgestelde vragen SchrijfOceaan

SchrijfOceaan werkt op alle apparaten met uitzondering van een telefoon.

Om SchrijfOceaan zichtbaar te krijgen in uw Basispoort omgeving dient u na het aanaschaffen van de licentie (of demo) een vinkje te zetten in Basispoort bij “Royal Jongbloed” onder het tabblad “Uitgeverijen”. Hierna zal na 24 – 48uur SchrijfOceaan zichtbaar worden in Basispoort.

Nee. Voor SchrijfOceaan is er geen online omgeving voor leerlingen beschikbaar.

Informeer bij uw schoolleverancier

Neem contact op met uw schoolleverancier om te vragen naar de mogelijkheden
Heutink logo
reinderslogo
derolfgroep