ONTDEK EN BELEEF

SchrijfOceaan

De nieuwe vervangende versie van Schrijffontein

De schrijfmethode sluit aan op TaalOceaan, de moderne methode voor aanvankelijk lezen en taal voor groep 3.

SchrijfOceaan is een schrijfmethode als vervanger van Schrijffontein. Schrijffontein is verouderd en er was vraag naar een schrijfmethode aansluitend bij TaalOceaan.

Vanaf schooljaar 2021-2022 is het lesmateriaal voor groep 3 beschikbaar. Op het moment wordt het lesmateriaal van groep 1-2 en groep 4 ontwikkeld; het lesmateriaal voor groep 5-8 volgt in de jaren hierna.

Structuur

De schrijfmethode hanteert dezelfde structuur als TaalOceaan, welke bestaat uit 10 thema’s. Elk thema bestaat uit 4 weken: 3 lesweken en 1 herhalingsweek. Elke lesweek heeft 3 lessen, met elk 2 bladzijden: 1 overtrekbladzijde en 1 zelfschrijfbladzijde, waarbij de richting van de letters met pijltjes worden aangegeven.

Differentiatie

Iedere les bevat suggesties ter remediëring, gericht op de fijne motoriek. Dit kan zowel tijdens de les aangeboden worden als in de herhalingsweek.

Iedere les bevat extra lessuggesties, zodat de letter op verschillende manieren aangeleerd kan worden.  Elke les bevat een schrijfpatroon-kleurplaatje voor leerlingen die de lesstof af hebben.

Volgen en toetsen

Elk blok/thema heeft 1 herhalingsweek. In de herhalingsweek komt elke letter opnieuw aan de orde. Hier is een apart oefenschrift voor gemaakt. De remediëringsuggesties kunnen in de herhalingsweek worden toegepast.

Materialen: fysiek en digitaal

Er zijn 5 oefenschriftjes met elk oefenmateriaal van 2 thema’s/blokken. Er is 1 cijfer-/schrijfpatronenschrift; dit zou ook eind groep 2 ingezet kunnen worden. Ook is  er 1 oefenschrift voor de herhalingsweken.

Er is een map met een algemene handleiding met theoretisch didactische onderbouwing en uitleg en  leerkrachtinstructies (uitgeschreven lessen met extra lessuggesties en remediëringsadviezen). Het digibordsoftware bevat presentatiemateriaal (letterplaatje en oefenschriftje), letteranimaties, letterpuzzels, liniatuur en eventuele downloads.

Ook is er een wandkaart met schrijfletters (122 x 122 cm) om in de klas op te hangen.

Proeflicentie

U kunt vrijblijvend voor een periode van zestig dagen een zichtzending bij ons aanvragen. Met deze zichtzending krijgt u een goede en complete indruk van de opzet, werkwijze en vormgeving van de methode. Ter illustratie ontvangt u het lesmateriaal van groep 3.

Contact

Meer weten over de methode

Hulp bij de methode?

Helpdesk

Werk je met deze methode en heb je hulp nodig? Je kunt ons bellen of mailen.

Algemene informatie

Klantenservice

Bestellen, leveren en retourneren.
Antwoorden op je vragen over bestellen

Informeer bij uw schoolleverancier

Neem contact op met uw schoolleverancier om te vragen naar de mogelijkheden
Heutink logo
reinderslogo
derolfgroep